2018-01-16

Blev rätt nöjd med hyttbelysningen. Ska prova att vidga ljusöppningen lite till på nästa lok. Kompletterar då också projektsidan med lite bilder och beskrivning på hur jag gick tillväga.


2018-01-10

Fick en idé häromdagen. Det borde gå att relativt enkelt fixa hyttbelysning i Roco's nya serie Rc-lok. Jag öppnade mitt sprillans nya HectorRail Rc3 för lite test. För själva belysningen tänkte jag limma en ytmonterad lysdiod på chassit som får lysa upp i hytten via ett kort svärtat mässingsrör på 3 mm. Tanken med röret är att direktljuset maskeras så man inte ser led'en nere vid hyttgolvet. Jag borrar ett 3 mm hål i hyttgolvet för röret. Ljuset reflekteras i taket och sprids fint i hytten. Nä, blev inte riktigt bra spridning så rören togs bort, och nu blev det riktigt bra och man störs inte nämnvärt av att led'en syns.

Testade också med lokets kretskort urplockat, att ansluta en led med motstånd till lediga utgångar på dekodern vilket fungerade perfekt. Jag kommer att använda knapp F5 för att tända/släcka, och i vilken ände det sker styrs av den ände där yttre belysningen är tänd. Det är ju där lokförarens antas vara. Det betyder att jag måste tända markeringsljus eller växlingsljus innan hyttlampan kan tändas. Kan nog svälja det. Man kan givetvis använda två oberoende knappar, men jag väljer en knapp för att få samma handhavande som för enhyttslok.

2017-12-30

Fick hem detta lok strax före jul. SJ E 1189 som Jeco tagit fram i samarbete med Liliput. Mitt exemplar fungerade perfekt förutom att de bakre lamporna lyste konstant. Felet var lödöver-bryggningar på kretskortet i tendern. För mig, som löder elektronik nästan dagligen, var det enklare att fixa detta själv än att skicka tillbaka loket. Som tur var så klarade dekodern sig trots tre olika överbryggningar. Bedrövligt ändå att loken inte testas före leverans. I övrigt är jag grymt nöjd med detta lok.

Jag har skapat en projektsida som du hittar här

2017-11-28

Beställde denna kåpa från Roco idag.
SSRT Rc6 1336.Blev sen också en Roco Rc3 HectorRail med ljud. Den här serien Rc-lok från Roco är mycket fina.2017-05-12

Har inte hänt mycket på hobbyfronten på ett tag nu. Har varit jäktigt med order i företaget och en massa pyssel med målning i huset. Beställde idag i alla fall Jecos byggsats till D-loket. Byggsats med komplett chassi för 1099 kr kan man ju inte motstå.


2017-03-17

Har idag beställt färg för att få till "Banverks-gult" till mitt Piko G1206 som ska bli Infranord DLL 0911D. Har även beställt de två B7 80-talsvagnar i svart som nu har kommit från Roco.

2017-03-13

Testade maskinen idag med att borra de två hålen i mina 80-talsvagnars boggier. Två stift, lödda i kortet, ska gå upp genom hålen och kopplas vidare till belysningen. Borrmaskinen med nu monterat koordinatbord fungerar hur fint som helst.


2017-03-10

Det lilla flyttbara anhållet på borrmaskinen från Proxxon kändes lite glapp och oprecis. Beställde därför det lilla koordinatbordet KT70 som ska passa på denna maskin. Möjliggör fastspänning av fixturer och allt möjligt på ett bättre sätt.

2017-03-10

Beställde även en Roco A7 80-talsvagn i svart. Gäller att passa på nu när Roco släpper en ny omgång. Två typer till i svart ska komma också.

2017-03-07

Jag gillar ju små maskiner med precision. Beställde denna borrmaskin idag. En TBM220 från Proxxon. Jag har två större maskiner med kordinatbord men det är så mycket trevligare med en liten maskin när man pysslar med riktigt små saker.

Det första jag ska göra i denna är att borra två hål i mina 80-talsvagnars boggier för strömupptagningen.


2017-03-05

Beställde nyss dessa två godbitar innan de tar slut.


2017-02-24

Har nu börjat planera iordningställandet av mina Rc6:or jag haft liggande i flera år. Kåpa i svart till lok 1410 fick jag levererad idag direkt från Roco. Grymt snygg.
Projektet här

2017-02-23

Fick hem en liten Proxxon bänkcirkelsåg KS230 idag. Köpte även sågklingan med nr: 28011, som sägs vara lämplig för att såga mönsterkort i glasfiber. Blir jättefina snitt och jag är mycket nöjd.

Sågade raskt upp ett gäng små kort för strömupptagning till Rocos 80-talsvagnar.

Det projektet hittar du här


2017-02-23

Jag tog bort denna blogg för ett tag sedan men lade med den nu igen. Inga finesser, bara korta inlägg med det senaste överst. Kan ju vara kul att skriva av sig lite löpande och visa vad jag gör. Och även tipsa om vilka sidor som uppdaterats.