Diesellok Tågab Tmy 103


Nu är det dags att göra denna maffiga maskin klar. Som vanligt är jag inte nöjd med strålkastarnas funktion så ljusledar-arrangemanget rev jag ut för en tid sedan. Jag har också förberett för separata slutsignaler precis under den övre strålkastaren så som förebilden har. Modellen har en ESU ljuddekoder version 3.5 så det blir ungefär samma lösning för ljuset som jag gjorde på Da-loken. Fyra transistorer och några motstånd alltså.

Till skillnad mot Da-loket har förebilden växlingsljus på ljusvredets läge 4 samt att även den övre strålkastaren är dimmad i läge 1 och 2. Dimmad övre strålkastare fixas med motstånden R5 och R6 i schemat nedan. Växlingsljus går ej att åstadkomma med V3.5-dekodern. Det kräver byte till en ESU V4 eller exempelvis en Zimo MX645 om man hittar rätt ljud. Mitt lok kommer att dra åtta timmervagnar Sgnss, och jag kommer inte att rangera med loket. Jag skippar växlingsljus.

De vita lysdioderna kommer jag att limma direkt bakom och mot de befintliga linserna, så det blir kanonbra effekt på ljuset. De röda lysdioderna kommer att titta fram genom kåpan.

Det blir åtta lysdioder limmade i kåpan. Tre motstånd också monterade i kåpan, och sen sju trådar ner till kretskortet. På kortet blir det fyra transistorer och sex motstånd. Ska nu bara prova ut motståndsvärden.

Loket har två axlar med slirskydd och sådana undviker jag om det går. Roco hade inga hjul på lager men jag hittade Roco-hjul i mina gömmor med rätt diameter så jag drog av "gummihjulen" och pressade på dessa i stället. Jag använder min pelarborrmaskin för att pressa på det första hjulet och ett annat pressverktyg till hjul nummer två. Blir skottrakt. Finjusterar sen back-to-back-måttet med avdragaren. Upptäckte att den ena boggien saknade två kugghjul så den drev bara på en av tre axlar. Slarv av Roco! Nya är nu anskaffade och monterade.

I övrigt finns det inget jag ogillar med loket. Drivning och strömupptagning på alla 12 hjulen borgar för tillförlitlig funktion. Det finns gott om plats för backup-kondensatorer så jag ska se om jag kan ordna det också. Hänger på att jag kan hitta någon bra anslutningspunkt för dekoderns jord bara.